Festival Alanı/

Festival Arena

Yıl

Year

: 2013

Yer

Location

: Maslak, İstanbul

Alan

Site

: 40.000 m²

İşveren

Client

: İTÜ Rektörlüğü/ Rectorate

Tasarım Ekibi

Design Team

: Hayriye Eşbah Tunçay, Tuğçe Onuk, Ece Sıla Bora

İTÜ kampüsünde bahar şenliklerinin, mezuniyet törenlerinin ve çeşitli festivallerin olduğu dönemlerde ağırlıklı olarak kullanılan alanın donatılarının yetersizliği nedeniyle yılın geri kalan zamanlarında kullanımı mümkün olmamaktaydı.  Alanın kenarından geçen araç yolu nedeniyle kampüsün en ortasından yer alan bu alan algılanamadan sadece gelip geçilen bir koridor olmaktan daha öteye geçememekteydi. Yapılan tasarım sonucu bu alanın yayalaştırılması öngörülmüştür, buna ek olarak çim alanın bir bölümünde kampüs kullanıcılarının gün içinde kullanımlarını artıracak oturma alanları oluşturulmuştur, bunu yaparken alanda halihazırda mevcut ağaç dokusunun gölgelerinden yararlanmayı maksimum hale getiren bir düzenleme yapılmıştır.  Daha önce biyolojik çeşitlilik anlamında çok yetersiz tek tür ağaç tipinin hakim olduğu bu alanın bitkilendirmesinde maki vejetasyonunun İstanbul için en tipik bireylerinin seçimine dikkat edilmiştir.  İTÜ Maslak kampüsünde doğal yayılıma sahip Cistus'ların koruma altına alınması ve kampüs geneline yaygınlaştırılması için bu türün alana kazandırılması kayda değer bir katkıdır.  Bu alanda geçirimli malzemelerden zemin kaplaması denemeleri de başka bir kayda değer duruştur.

 

ITU campus's main festival and activity area was surrounded by asphalt roads and parking spaces and was lacking the proper outdoor amenities.  The site was covered predominantly by grass which was consuming a lot of energy and water.  Therefore, the site was not actively utilized in the days when there is no festival or graduation ceremony. Because fo the vehicle circulation in the area, the site's legibility was a question mark. Sustainable design principles are followed in the project: grass cover is reduced, gabion seating structures were designed, pervious paving enabled water penetration, and a pedestrian and bicycle-friendly circulation was implemented. Plant diversity was very low in the current situation, this was enhanced by using exclusively the maquis vegetation.  The Cistus species, rapidly disappearing from the natural areas of campus, was introduced to the site. 

© 2017 by HET PEYZAJ KENTSEL TASARIM AR-GE LTD.ŞTİ.  info@hetpeyzaj.com | +90 537 430 3444