Bağcılar Meydanı Kentsel Tasarım Projesi/

Bagcilar Square Urban Design

Yıl

Year

: 2017

Yer

Location

: Bağcılar, İstanbul

Alan

Site

: 27.845 m²

İşveren

Client

: İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Tasarım Ekibi

Design Team

: Hayriye Eşbah Tunçay, Dilara Kuş, Dilara Akülke,  Utku Ali Güler, Yalın Öcal

Bağcılar, İstanbul'un en çok göç alan ilçelerinden biridir.  İlçenin plansız gelişimini kontrol altına almak ve günümüz modern kentine yakışır bir görünüme sahip olmasını sağlamak amacıyla bu bölgeye pek çok yatırımlar ve projeler yapılmaktadır.  Bağcılar Meydanı  günümüz kullanıcılarının yoğun olarak kullandığı bir alan olarak kentin nabzının attığı bir yerdir.  Bağcılar metrosu istasyonu ve katlı otopark meydanın hemen altında yer almaktadır. Tasarımda meydanın kuzey ve güneyindeki ticari kullanımlar arası geçişi sağlayan ve ayrıca doğu batı yönündeki akışı yönlendiren bir yaklaşım sergilenmiştir. Meydanın çeperinde kuzey ve batı yönlerine yerleştirilen ağaçlı bir şerit oturma, dinlenme ve meydan aktivitelerini seyretme esnasında iklim konforu yüksek mekanlar oluşturmaktadır.  Meydanda yapılacak her tür büyük ölçekli, kalabalık kitlelerin bir araya gelebileceği aktiviteler için yeterli boşluk bırakılmış, bu sayede esnek bir mekan kurgusu geliştirilmiştir.  Meydanın doğu tarafında yer alan dil okulu işlev olarak korunmuş ve yeni binasında farklı eğitsel faaliyetleride barındıracak şekilde yeniden tasarlanmıştır.  Meydanın batı kısmında gençlerin ve çocukların bir arada aktif olarak kullanabileceği kaykay alanı ve interaktif oyun elemanlarına yer verilmiştir. Meydanın gece kullanımları açısından güvenlik ve kullanıcı konforunu gözeten aydınlatma tasarımları geliştirilmiştir.

 

Bagcilar is one the fastest growing towns in Istanbul due to high immigration from Anatolian towns.  In order to control rapid urbanization and to meet the needs of urbanites, a lot of investments and new projects are planned for the area. Acting as a melting pot, Bagcilar square is the hub for different social and ethnic groups moving to the town. There exist new infrastructure alternatives such as the Bagcilar metro and its parking space underneath the square. In the design of Bagcilar Square, two main axes are created to connect commercial activities on the north and south while enabling pedestrian flow from east to west.  Moreover, a comfortable pedestrian circulation is provided all around Bagcilar square. Lines of linden trees on the north and west side of the square provide climatic comfort for people and shelter the sitting and resting area underneath its canopy.  Linden is specifically chosen to benefit from its fragrant flowers in the spring and enjoy its bright golden foliage in the autumn seasons. Flexible open space organization is pursued to hold large crowds during seasonal activities and festivals.  The language school on the east is redesigned to continue its function. For the youngsters and children, a more active space is designed on the west of the square hosting a skate park and some interactive play equipment.  Moreover, an energy efficient lighting system is utilized to enable safe night use. Universal design principles are a major consideration in the project, hence allowing a comfortable public space experience for disabled, elderly and children of all ages.  

© 2017 by HET PEYZAJ KENTSEL TASARIM AR-GE LTD.ŞTİ.  info@hetpeyzaj.com | +90 537 430 3444